Семейство Агалареви губят сина си Християн при инцидент на Околовръстния път

...
Семейство Агалареви губят сина си Християн при инцидент на Околовръстния път
Коментари Харесай

Присвоени ли са обезщетения от над 1 млн. лв. на пострадали при катастрофи?

Семейство Агалареви губят сина си Християн при инцидент на Околовръстния път в Пловдив предходната година. Майката и бащата наемат софийските юристи Петя Керанова и Ангел Боев, които да ги съставляват в съда. Упълномощават ги да водят и дело, посредством което да получат обезщетение за гибелта на Християн от застрахователя на предизвикалия злополуката.

През август тази година следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура оповестява на родителите, че някой се е сдобил с персоналните им данни и с напълно подправени документи е упълномощил различен юрист от тяхно име - 82-годишния Цено Стоянов от София. С подправеното, както настояват, пълномощие Стоянов се е споразумял със застрахователната компания, от която Агалареви е трябвало да получат обезщетение, и по банковата му сметка са преведени 200 хиляди лв., оповестява Нова тв.

Иван Агаларев сподели, че не са упълномощавали никого, а брачната половинка му добави, че в никакъв случай не са виждали Стоянов.

Когато отишли да дадат показания в следствието, те виждат голям брой, по думите, им подправени документи с данните от персоналните им карти и подписи, които не били техни, а имитирани. Майката на Християн счита, че техните данни са взети от полицията.

Върху декларациите, съгласно които мъжът и дамата са се отказали от същинските си юристи Керанова и Боев, стоял подписът и печатът на нотариус от Пловдив. Пълномощните, с които по-късно по документи упълномощават новия си юрист Цено Стоянов, били заверени от същия нотариус. Майката на Християн сподели, че от следствието са я уведомили, че нотариалната легализация също е подправена - имитирани са подписи и печати.

Нотариусът от Пловдив, за чийто автограф и щемпел се твърди, че са фалшифицирани, споделя, че никога не е виждала родителите на Християн и не е заверявала документи в нейната адвокатска фирма. Обясни, че е съдействала с всичко належащо на следствието. Категорична е, че не познава Цено Стоянов.

Майката на Християн сподели, че са пуснали сигнал в Адвокатската гилдия в София за злоупотребите на юриста. От следствието са я уведомили, че той е употребен като „ бушон “.

Прави усещане, че Стоянов се е споразумял със застрахователите единствено три дни, откакто по документи семейство Агалареви го упълномощават - извънредно бързо за застрахователната процедура. Скоро по-късно той получава 200 хиляди лв. по банковата си сметка.

Адвокат Керанова е на мнение, че най-вероятно се злоупотребява и посредством юрист Стоянов, а други лица стоят зад схемата.

В края на май тази година Стоянов е арестуван по следствие за застрахователни измами. От Софийската градска прокуратура обясниха, че казусът на сем. Агалареви е на стадий следствие.

Те обаче не били единствените пострадали. Образуваното досъдебно произвеждане е за сумата от 1,346 млн. лева, присвоена посредством подправени пълномощни. Майката на Християн цитира прокуратурата, съгласно която засегнатите от схемата са 20 души.

От СГП прецизират още, че следва да се разпитат всички лица, които е трябвало да получат обезщетение от въпросното застрахователно сдружение, както и да се снемат сравнителни мостри от подписите и почерка им. Извършени са претърсвания, изземвания и разпити на очевидци. Засега няма привлечено към наказателна отговорност лице.

Освен за Цено Стоянов, следователите питали родителите на Християн Агаларев дали познават адвокатския помощник от Златна Панега Валери Георгиев. Срещу него има десетки преписки за застрахователни измами и подправяне на документи. Георгиев беше арестуван в края на май, след което бе освободен.

Семейството на Християн не познава и Георгиев. А за него разказахме в предходно следствие. Тогава необразовани хора се оплакаха, че ги е карал да подписват пълномощни, като по този метод, без да подозират, е присвоявал компенсациите, които получавали техни близки, потърпевши при произшествия. Стана ясно, че парите са превеждани по банковите сметки на Цено Стоянов и на различен възрастен юрист с отнети права – Стойко Бърборски.

След като беше излъчено първото следствие за Георгиев, с NOVA се свърза мъж от ловешкото село Бежаново, който твърди, че също е бил излъган от него. Видял го за първи път през 2020 година, откакто аварирал с мотоциклет и претърпял няколко интервенции. Мъжът описа, че Георгиев се показал за юрист по застрахователни каузи и му споделил, че може да получи обезщетение. Мъжът се съгласил, а Георгиев го предиздвикал да подпише пълномощие, с което да го съставлява. За да води делото му обаче, мъжът твърди, че Валери Георгиев го е предиздвикал да му направи услуга, а точно - да му изпрати фотография дребен формат и персоналната си карта. Така Георгиев направил нова подправена персонална карта със фотографията на мъжа от Бежаново и с данните на различен човек от Царево - Стоян Живков. Той също бил потърпевш при злополука, само че отказал помощ от Георгиев, описа същинският юрист на Живков - Любомир Георгиев.

По съвет на Валери, с подправената персонална карта мъжът от Бежаново трябвало да откри кмет или кметски наместник, пред който да се показа за момчето от Царево и да завери документи. Оказало се, че представяйки се за Стоян Живков, мъжът от Бежаново е упълномощил от негово име юрист Стойко Бърборски от София, който да го съставлява пред осигурител. Бърборски е отнети права поради присъединяване в схеми за застрахователни измами.

Когато схванал, че данните на клиента му са откраднати и употребявани за изработката на подправена персонална карта, Любомир Георгиев сезирал прокуратурата в Бургас.

Разследващите откриват, че персоналната карта, която Валери Георгиев е дал на мъжа от Бежаново, е подправена. Пълномощното, заведено в кметството на бургаско село - също. Става ясно и че посредством подправените документи Бърборски е получил 50 хиляди лв. по банковата си сметка. Любомир Георгиев сподели, че неговият доверител не е взел никакви пари по това съглашение. А пострадалият схваща, че това е машинация и дава пояснения в полицията.

Валери Георгиев съобщи, че не прави подправени персонални карти. От прокуратурата в Бургас са му повдигнали обвинявания за документни закононарушения, а на Бърборски - за документна машинация и прилагане на неистинен документи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР